Nagroda Grammy to jedna z najważniejszych nagród na rynku muzycznym. 12 lutego 2017 w Los Angeles odbędzie się 59. ceremonia wręczenia tych nagród. Galę poprowadzi James Corden znany z programu The Late Late Show With James Corden. Poza prowadzącym znana jest już lista nominowanych. Najwięcej szans na zdobycie statuetek ma Beyoncé (9 nominacji), a także Drake, Rihanna i Kanye West (po 8 nominacji). Wśród nominowanych nie zabrakło polskiego akcentu. W kategorii „Best Choral Performancce” nominowany jest Krzysztof Panderecki za „Penderecki Conducts Penderecki, Volume 1”.

Album roku:
25 — Adele
Lemonade — Beyoncé
Purpose — Justin Bieber
Views — Drake
A Sailor’s Guide To Earth — Sturgill Simpson

Nagranie roku:
„Hello” — Adele
„Formation” — Beyoncé
„7 Years” — Lukas Graham
„Work” — Rihanna Featuring Drake
„Stressed Out” — Twenty One Pilots

Utwór roku:
„Formation” — Khalif Brown, Asheton Hogan, Beyoncé Knowles & Michael L. Williams II, songwriters (Beyoncé)
„Hello” — Adele Adkins & Greg Kurstin, songwriters (Adele)
„I Took A Pill In Ibiza” — Mike Posner, songwriter (Mike Posner)
„Love Yourself” — Justin Bieber, Benjamin Levin & Ed Sheeran, songwriters (Justin Bieber)
„7 Years” — Lukas Forchhammer, Stefan Forrest, Morten Pilegaard & Morten Ristorp, songwriters (Lukas Graham)

Debiut roku:
Kelsea Ballerini
The Chainsmokers
Chance The Rapper
Maren Morris
Anderson .Paak

Best Pop Vocal Album:
25 — Adele
Purpose — Justin Bieber
Dangerous Woman — Ariana Grande
Confident — Demi Lovato
This Is Acting — Sia

Best Pop Solo Performance
„Hello” — Adele
„Hold Up” — Beyonce
„Love Yourself” — Justin Bieber
„Piece By Piece (Idol Version)” — Kelly Clarkson
„Dangerous Woman” — Ariana Grande

Best Pop Duo/Group Performance
„Closer” — The Chainsmokers Featuring Halsey
„7 Years” — Lukas Graham
„Work” — Rihanna Featuring Drake
„Cheap Thrills” — Sia Featuring Sean Paul
„Stressed Out” — Twenty One Pilots

Best Dance Recording
„Tearing Me Up” — Bob Moses
„Don’t Let Me Down” — The Chainsmokers Featuring Daya
„Never Be Like You” — Flume Featuring Kai
„Rinse & Repeat” — Riton Featuring Kah-Lo
„Drinkee” — Sofi Tukker

Best Dance/Electronic Album
Skin — Flume
Electronica 1: The Time Machine — Jean-Michel Jarre
Epoch — Tycho
Barbara Barbara, We Face A Shining Future — Underworld
Louie Vega Starring…XXVIII — Louie Vega

Best R&B Performance:
„Turnin’ Me Up” — BJ The Chicago Kid
„Permission” — Ro James
„I Do” — Musiq Soulchild
„Needed Me” — Rihanna
„Cranes in the Sky” — Solange

Best Traditional R&B Performance
„The Three Of Me” — William Bell
„Woman’s World” — BJ The Chicago Kid
„Sleeping With The One I Love” — Fantasia
„Angel” — Lalah Hathaway
„Can’t Wait” — Jill Scott

Best R&B Song:
„Come and See Me” — J. Brathwaite, Aubrey Graham & Noah Shebib, songwriters (PartyNextDoor Featuring Drake)
„Exchange” — Michael Hernandez & Bryson Tiller, songwriters (Bryson Tiller)
„Kiss It Better” — Jeff Bhasker, Robyn Fenty, John-Nathan Glass & Natalia Noemi, songwriters (Rihanna)
„Lake By the Ocean” — Hod David & Musze, songwriters (Maxwell)
„Luv” — Magnus August Høiberg, Benjamin Levin & Daystar Peterson, songwriters (Tory Lanez)

Best Urban Contemporary Album:
Lemonade — Beyoncé
Ology — Gallant
We Are King — KING
Malibu — Anderson .Paak
Anti — Rihanna

Best R&B Album:
In My Mind — BJ The Chicago Kid
Lalah Hathaway Live — Lalah Hathaway
Velvet Portraits — Terrace Martin
Healing Season — Mint Condition
Smoove Jones — Mya

Best Rap/Sung Performance:
„Freedom” — Beyoncé Featuring Kendrick Lamar
„Hotline Bling” — Drake
„Broccoli” — D.R.A.M. Featuring Lil Yachty
„Ultralight Beam” — Kanye West Featuring Chance The Rapper, Kelly Price, Kirk Franklin & The-Dream
„Famous” — Kanye West Featuring Rihanna

Best Compilation Soundtrack For Visual Media:
Amy — (Various Artists)
Miles Ahead — Miles Davis & Various Artists)
Straight Outta Compton — (Various Artists)
Suicide Squad (Collector’s Edition) — (Various Artists)
Vinyl: The Essentials Season 1 — (Various Artists)

Best Score Soundtrack For Visual Media:
Bridge of Spies — Thomas Newman, composer
Quentin Tarantino’s The Hateful Eight — Ennio Morricone, composer
The Revenant — Alva Noto & Ryuichi Sakamoto, composers
Star Wars: The Force Awakens — John Williams, composer
Stranger Things Volume 1 — Kyle Dixon & Michael Stein, composers
Stranger Things Volume 2 — Kyle Dixon & Michael Stein, composers

Best Song Written For Visual Media:
„Can’t Stop The Feeling!” —  Track from: Trolls
„Heathens” —  Track from: Suicide Squad
„Just Like Fire” — Track from: Alice Through The Looking Glass
„Purple Lamborghini” —  Track from: Suicide Squad
„Try Everything” —  Track from: Zootopia
„The Veil” —  Track from: Snowden

Best Music Video:
„Formation” — Beyoncé
„River” — Leon Bridges
„Up & Up” — Coldplay
„Gosh” — Jamie XX
„Upside Down & Inside Out” — OK Go

Best Contemporary Instrumental Album
Human Nature – Herb Alpert
When You Wish Upon A Star – Bill Frisell
Way Back Home: Live From Rochester, NY – Steve Gadd Band
Unspoken – Chuck Loeb
Culcha Vulcha – Snarky Puppy

Best Improvised Jazz Solo
„Countdown” Joey Alexander,
„In Movement” Ravi Coltrane
„We See” Fred Hersch,
„I Concentrate On You” Brad Mehldau,
„I’m So Lonesome I Could Cry” John Scofield

Best Jazz Vocal Album
Sound Of Red – René Marie
Upward Spiral – Branford Marsalis Quartet With Special Guest Kurt Elling
Take Me To The Alley – Gregory Porter
Harlem On My Mind – Catherine Russell
The Sting Variations – The Tierney Sutton Band

Best Jazz Instrumental Album
Book Of Intuition – Kenny Barron Trio
Dr. Um – Peter Erskine
Sunday Night At The Vanguard – The Fred Hersch Trio
Nearness – Joshua Redman & Brad Mehldau
Country For Old Men – John Scofield

Best Large Jazz Ensemble Album
Real Enemies – Darcy James Argue’s Secret Society
Presents Monk’estra, Vol. 1 – John Beasley
Kaleidoscope Eyes: Music Of The Beatles – John Daversa
All L.A. Band – Bob Mintzer
Presidential Suite: Eight Variations On Freedom – Ted Nash Big Band

Best Latin Jazz Album
Entre Colegas – Andy González
Madera Latino: A Latin Jazz Perspective On The Music Of Woody Shaw – Brian Lynch & Various Artists
Canto América – Michael Spiro/Wayne Wallace La Orquesta Sinfonietta
30 – Trio Da Paz
Tribute To Irakere: Live In Marciac – Chucho Valdés